top of page

Onderzoeksvraag

Na eerst over andere vragen nagedacht te hebben, ben ik uitgekomen bij de vraag: hoe kan ik me beter leren concentreren/ hoe kan ik anderen helpen te concentreren?

Hoe kwam ik bij deze vraag? Het is iets waar ik altijd al moeite mee heb, dus het leek me interessant me er een beetje in te verdiepen. Ik heb aan verschillende mensen vragen gesteld over hoe zij het ervaren, heb geobserveerd tijdens stages et cetera, heb mijn eigen gedrag een beetje bestudeerd en heb naar een aantal kenners geluisterd. 

Hoe hou je, bijvoorbeeld een les, interessant genoeg dat de leerlingen hun focus erbij willen houden? Ik geef zondagsschool aan kleine kinderen (groep 1-3/4 ongeveer) en als je bij hun gewoon een bijbel verhaal verteld zitten ze allemaal ondersteboven op hun stoel, afgeleid door hun schoenveters, uit het raam te kijken en ga maar zo door. Maar als je bijvoorbeeld fysieke items meeneemt om het verhaal te illustreren en beeld te geven, merk je al dat in ieder geval de helft van de kinderen erbij blijft. Ook helpt het bij hen om het kort te houden.

Maar ook als je daarna met ze gaat knutselen of een spelletje gaat doen, zijn er altijd kinderen die er na een kwartier wel weer klaar mee zijn en geen zin meer hebben om zich daarop te focussen. Hoe hou je het interessant voor iedereen?

Op mijn stage bij de SKVR merkte ik dat kinderen het soms moeilijk vinden om te focussen als er vriendjes en vriendinnetjes om hen heen zijn. Bij een jongen was dat specifiek zo, en toen hij niet bij zijn vriendjes zat, luisterde hij opeens veel aandachtiger, terwijl hij zich daarvoor heel de tijd liep uit te sloven voor zijn maatjes. Dit gaf een meisje op mijn stage op de middelbare school ook aan toen ik haar vroeg wat voor haar hielp om zich te kunnen focussen. Zij zat dan liever met mensen met wie ze het wat minder gezellig had. 

Toen ik op mijn stage aan de middelbare school was, vroeg ik aan een meisje: ”Wat helpt jou om je te concentreren?” En zij vertelde dat ze het meestal moeilijk vond om je voor langere tijd de focussen, omdat ze afgeleid werd door bijvoorbeeld dingen in haar kamer. Maar als er een deadline was, en ze dus tijdsnood had, ze zich opeens super goed kon concentreren en zo haar opdrachten afmaakte. Dit is iets wat ik wel vaker heb langs horen komen, maar voor sommige mensen werkt dit juist ook averechts. Ik merk dat ik zelf van tijdsnood enorm dichtschiet en soms juist helemaal niks gedaan meer krijg uit soort van paniek, en dat maakt het weer erger en ga zo maar door. 

Waar Johanneke het nog over had, en wat ik wel interessant vond, was in een werkflow komen. Als je daar eenmaal in zit lijkt het allemaal wel vanzelf te gaan. Mihaly Czikszentmihalyi zegt in een tedtalk zelf dat in ene flow komen het waard maakt om je leven te leven. Maar hoe kom je in zo'n werkflow? Iedereen ervaart het wellicht wel eens, maar kan je het ook afdwingen? Er zijn hier zat artikelen over geschreven. Aangezien ik het jullie niet wil aandoen een heel essay te moeten lezen zijn hier wat linkjes naar artikelen als je het interessant vind:

https://mepd.nl/nieuws/2018/in-de-juiste-flow-komen  

Ik heb de laatste tijd ook bij mezelf opgelet wat voor mij persoonlijk werkt om gefocuster te werken en ook meer in een flow te komen. Hier zijn een aantal dingen die voor mij persoonlijk helpen.
- Een opgeruimde werkomgeving. Ik ben best wel een chaoot, dus een fijne omgeving om in te werken is het minste wat ik kan doen om iets minder chaotisch te zijn in mijn hoofd.
- Voordat ik begin met werken, probeer ik een beetje tot rust te komen. Zoals ik net al zei ben ik best wel druk in mijn hoofd, dus het helpt dan ook om even een kopje thee te drinken en bijvoorbeeld een filmpje te kijken over het onderwerp waar ik daarna over bezig wil gaan. Als dat kunst is, kijk ik bijvoorbeeld studiovlogs van art YouTubers. En als ik bijvoorbeeld iets moet schrijven, probeer ik een informatief filmpje over het onderwerp te vinden. 
- Kleding. Enigszins moeite in m'n outfit steken, laat me gelijk al iets productiever voelen. Ook als je vanuit huis werkt, wat vaak het geval is de laatste tijd, vind ik het belangrijk om me wel gewoon fris en fatsoenlijk te voelen.
- Positieve aandacht. Dit klinkt misschien een beetje dom, maar voor mij werkt het juist als ik ondertussen bijvoorbeeld met een vriend een beetje loop te appen. Voor anderen werkt dit misschien afleidend. Maar leuke appjes geeft in je hersenen ook een stofje af waardoor je blijer word. Dus eigenlijk is het helemaal niet zo gek, hierdoor blijf je het namelijk leuk vinden. Andersom werkt dit voor helaas ook voor mij. Als iemand bot loopt te doen, trek ik me dat aan en voel me gedemotiveerd om te werken.

- Tekenen in de les. Dit helpt me wat beter gefocust te zijn. Ik weet dat dit voor meerdere mensen zo werkt. Voor anderen zou bijvoorbeeld meeschrijven juist weer beter werken, dit leid mij alleen maar af.

- Geen pauze nemen. Als ik eenmaal in een soort werkflow zit, heb ik uit ervaring geleerd dat ik geen pauzes moet nemen, dan ben ik er namelijk helemaal uit en doe ik daarna niks meer.

 

Een meisje op mijn stage zei juist dat zij vaak een soort systeem gebruikt van 40 minuten werken, tien minuten pauze. Zo word je soort van beloond voor je werk en kan je even tot rust komen. Dit was ook een manier die bij mij op de middelbare school vroeger erg aan geraden werd. Voor mij werkt dit dus juist averechts, want meestal word mijn pauze gelijk mijn eindpunt.

 

Dit begint al een beetje te lang te worden, maar ik wil toch nog even reflecteren op hoe dit het afgelopen semester is gegaan. De lessen van Karin waren onmogelijk te volgen voor mij. Voornamelijk ook wel omdat het online was, maar ook omdat er ontzettend veel informatie werd gegeven. Dit vind ik wel jammer, want het leek me juist interessant. Ook het maken van de essay was een hele struggle. Ik kon me gewoon niet focussen en heb ontzettend lang alleen achter m'n bureau gezeten en er geen woord uit gekregen. (Moet hem nog verbeteren, dus hoop dat het dan wat soepeler gaat.) Daarentegen lukte me het wel een stuk beter als verwacht te focussen op de donderdaglessen van Pavel en Johanneke. Ik dacht dat vrij rampzalig zou worden, omdat het vrij lange lessen zijn en veel praten, maar het viel me alles mee. Dat komt misschien ook wel omdat die lessen een stuk interactiever zijn dan bijvoorbeeld kunst geschiedenis. 

 

Hoe kan ik me beter concentreren/ Hoe kan ik anderen helpen beter te concentreren? Ik heb hier nog niet een specifiek antwoord op gevonden. Ieder mens is verschillend, dus als je een klas vol leerlingen hebt, zijn er altijd mensen die mijn manier van lesgeven fijn vinden en zich kunnen concentreren, en altijd mensen die dat juist totaal niet kunnen. Voor mezelf heb ik in theorie wel een beetje een antwoord, zoals je hierboven kon lezen, maar in de praktijk helaas ook nog niet. Ook al is het mijn onderzoeksvraag van dit semester, is het ook een (misschien wel onbewust) onderzoek wat altijd door zou blijven gaan. Misschien dat ik er ooit een antwoord op vind, misschien ook wel niet. 

Bedankt voor de inzending!

bottom of page