top of page

Designing Education

Bij dit vak hebben we in de eerste acht weken drie korte opdrachten uitgevoerd. In de eerste les kregen we uitleg over de hybride praktijk en moesten we daarna zelf zoiets bedenken met als onderwerp het verteringsstelsel.

 

Ik zat in een groepje met Britt en Thomas, en het leek ons leuk om onze klasgenoten het verteringsstelsel letterlijk te laten beleven en we dachten dat dit een leuke manier van leren zou zijn.

Voor de uitvoering van ons plan hebben we een aantal tafels tegen elkaar aangezet en de zijkanten bedekt, zodat er een soort tunnel ontstond. Vervolgens hebben we hierin dingen geplakt die je lieten weten waar in het verteringsstelsel je was en wat daar gebeurde.

De reacties waren best positief. Mensen vonden het grappig om er in te gaan en ik denk dat als je zo een les zou beginnen je het ook wel zou onthouden. Ik heb het nog als tip gegeven aan een vriendin van me die biologie geeft en zij vond het ook een leuk idee.

Wat had beter gekund? Als we meer tijd en materialen hadden gehad, hadden we het beter, mooier en groter kunnen maken om de beleving realistischer aan te laten voelen. Ook hadden we bijvoorbeeld met geluid en texturen kunnen werken.

De tweede opdracht was om een fysieke intermedier te ontwerpen. Samen met Lotte ging ik hierover nadenken. We gebruikten hierbij een methode waar Pavel ons in de les over had verteld. Hierbij schreven we fysieke dingen/ gebeurtenissen op en onderwerpen. Daarna mixte je deze twee rijen random en zo kwamen er interessante combinaties uit. Eigenlijk zou je bij al deze combinaties in principe een intermedier kunnen bedenken, dus deze methode was zeker een handig opzetje om ergens te komen.

Wij kwamen hiermee uit bij een kletspot van haat, oftewel de haatpot. Een kletspot is gewoonlijk een positief iets. Je hebt verschillende versies van de kletspot, zoals een 18+ versie, een familie versie enzovoort. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om iemand beter te leren kennen, of voor een awkward verjaardag.

Het leek ons dus leuk om hier een hele negatieve versie van te maken met allerlei irritaties en haatvragen erin. Zo leer je iemand op een andere manier kennen en kun je gezamenlijk zeiken over irritaties die jullie in gemeen hebben. Haat het spel, niet de speler.

Als derde en laatste opdracht moesten we een bestaande lespagina re-designen. Ik koos een pagina uit een Frans lesboek waar rijtjes met werkwoorden en vervoegingen stonden met geen enkel beeld erbij. Voor mij persoonlijk werkt dit totaal niet en is dit enorm overweldigend waardoor ik me niet kan concentreren op zoiets. Daarom heb ik hier een reactie op gemaakt met alleen maar illustraties van de werkwoorden. Iets waar iemand anders weer helemaal niks van zou snappen.

Het zou in iets didactisch kunnen worden gevormd door bijvoorbeeld de werkwoorden er bij te vermelden, zodat je een beeld bij het werkwoord hebt, wat leerlingen zoals mij zou helpen onthouden. Of je leerlingen hiernaar te laten kijken en laten discussiëren over welk werkwoord wat zou kunnen zijn.

bottom of page