top of page

Artistieke onderzoek

Na een kunstenaar gekozen te hebben (waarover je hebt kunnen lezen in de pagina hierboven) ging ik aan de slag met het onderzoeken van de methodieken van Els van Lieshout. De methodieken die ik wilde adopteren zijn:

- Observeren
- Vastleggen
- Verzamelen
- Toevals element

Ik heb deze bewust vrij breed gehouden, zodat ik alle kanten nog op kon en mezelf niet een steen voor de voet legde.

Een onderwerp dat mij interessant leek was chaos en orde/ drukte en rust en daar contrasten in opzoeken. Mijn beginpunt was de vergelijking tussen de stad en het platteland. Eerst ben ik eropuit gegaan in mijn dorp, geobserveerd, foto's gemaakt en video's verzameld. In de stad (Rotterdam) heb ik hetzelfde gedaan. Hierna heb ik het materiaal met elkaar vergeleken en hier een video mee in elkaar gezet. Mijn idee was hierbij om de rust van het platteland om te zetten in chaos en de drukte van de stad als kalm te laten ervaren doormiddel van audio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na deze observaties en het maakproces van deze video leek het me leuk om verder te zoeken naar chaos in de rust. Ik ging daarvoor naar het bos. Opweg naar het bos had ik een nare aanvaring met een enge man. Normaal voelt die plek voor mij aan als rust en blijdschap maar na deze situatie voelde het onveilig en leek ik overal draken te zien. Ik ben dan ook met dit gevoel verder gegaan.

 

Ik had in het bos met aquarel mijn omgeving vast gelegd. Dit was eigenlijk een best wel vrolijk plaatje. Daarom heb ik deze ingescant, uitgeprint en ben ik hier overheen gaan werken om het beeld te veranderen naar een minder vrolijk beeld. De inkt in de printer was bijna op, daarom kwam alles er soort paarsachtig uit. Maar dit past wel bij de methodiek toevalselement en ik vond dat het gelijk al wat duisterder oogde.
 

Combineren van stad en platteland doormiddel van een digitale collage.

Fout hout, dood hout, niet goed genoeg, gekapt, teveel, ziek?

|Deze dag interesseerde me de structuur van de bomen me best wel. Ik vond het net op drakenschubben lijken en dit paste ook wel bij de ervaring die ik had gehad en mijn thema. Ik ben dan ook verder gegaan met deze associatie. 

Eerst heb ik adobe lightroom close ups van het schors zo bewerkt dat het onnatuurlijke drakenkleuren kreeg.

Ook heb ik wat schetsen gemaakt en het schors nog verder bestudeerd. Ik had ook al lang geen draken meer gemaakt, dus moest daar weer even inkomen.

Ik had het idee om een draak van afval te maken. Mijn probleem was op dit moment dat ik niet zo goed wist hoe ik me moest gaan verdiepen dus had ik met Sonia afgesproken om hier gewoon op door te gaan en zo hopelijk de verdieping in te komen. Ik had aan een aantal vrienden en familie gevraagd om afval voor me te verzamelen waar ik later dan mee aan de slag kon.

Daarna heb ik me een week voornamelijk gefocust op de opdracht van kunstgeschiedenis. Hiervoor heb ik mijn artistieke onderzoek als beginpunt genomen en ben ik hierop door gegaan. Ik heb een route gecreërd met drakenbeelden waar mensen hun afval aan toe kunnen voegen. Zo ontstaat er over de verloop van tijd een gezamenlijk kunstwerk gemaakt van afval en hoop ik de mensen ook een spiegel voor te houden over hun eigen afval. Dit is heel kort verteld maar in het document hiernaast geef ik een duidelijkere/uitgebreidere beschrijving. 

Hier is een kleine inventarisering van het afval dat voor me verzameld is:

Afval van een gezin. van links naar rechts: plastic, papier, steen.

Afval van mij. Plastic, natuurlijk, stof/foam, papier.

Afval van een gezin. piepschuim, plastic, blik, natuurlijk, papier.

Afval van een gezin. Papier, plastic.

Afval van een gezin. Plastic, metaal, glas, stof, papier.

Alles bij elkaar, gesorteerd per soort (al is dat niet zo duidelijk meer op deze foto)

Een variatie op schubben/schors gemaakt met afval.

Hierbij probeerde ik uit om een 2D drakenhoofd te maken van afval (chips zakken).

Ik denk dat ik hier veel te netjes/mooi probeerde te werken en daarom wilde ik bij het volgende probeersel hier proberen vanaf te stappen en het afval meer echt het afval te laten zijn + daarmee ook iets meer het toevalelement toe te laten. Daarnaast zat ik na te denken dat ik draken minder letterlijk kon nemen. Eigenlijk is de mens namelijk de draak in het scenario van afval en vele andere problemen op deze aarde. Daarom besloot ik drie soort vage mensfiguren te maken van afval.

Hierbij heb ik het opzettelijk proberen niet te netjes te doen en gewoon op te plakken. Toen dit klaar was vond ik het wel te veel ruis, en ook wat te kleurrijk (waardoor ik het soort onheilspellende element van drie duistere figuren miste) dus besloot ik het zwart te spuiten.

Dit maakte het naar mijn mening al een stuk beter. Er schijnt wel veel doorheen, waardoor je nog goed ziet dat het afval was. Vervolgens heb ik er nog schubben overheen geschilderd en geplakt, zodat er iets meer onderscheid kwam tussen de drie figuren en ik toch het visuele drakenelement waar ik hiervoor onderzoek ook naar deed mee kon nemen en niet alleen het concept hiervan. Ik heb het een blauwe achtergrond gegeven. Hiermee wilde ik contrast creëren tussen de sombere kleuren van het afval en het speelse blauw van de lucht.

Misschien prefereer ik de tweede fase van dit werk wel meer, omdat ik het doorschijnende van de spraypaint een interessant effect vond geven. Maar het leuke aan de derde fase vind ik het contrast en dat je duidelijker het gevoel van drie verschillende schimfiguren hebt.

Mijn probleem is misschien wel een beetje dat ik teveel dingen wil doen en me niet lang op een ding kan focussen. Ik krijg tijdens het maken allemaal nieuwe ideeën waardoor ik eigenlijk daarmee door wil gaan in plaats van het onderzoek waar ik mee bezig ben. Normaal vind ik dit niet persé hinderlijk, omdat het wel weer nieuwe ideeën oplevert, maar in dit onderzoek heb ik het idee dat het me lang heeft tegengehouden de verdieping in te kunnen gaan. Omdat ik telkens eigenlijk weer soort van opnieuw met iets nieuws wilde beginnen.

Ik denk wel dat ik met het 'draken en afval onderzoek' eindelijk meer de verdieping in ben gegaan. Maar ik heb mezelf hiervoor wel heel erg moeten dwingen hierop door te blijven gaan en niet door te gaan op een compleet nieuw idee. Ik had vorige week ook een heel verhaal hier getypt met een compleet nieuw begin waar ik weer op door wilde werken, maar ik ben blij dat ik mezelf weer even terug op het padje heb getrokken. De ideeën die ik hierbij heb opgedaan kan ik altijd later nog uitvoeren.

Als ik terug reflecteer op de methodieken vond ik ze wel heel fijn werken. Het was goed dat ze me dwongen op pad te gaan en ze genereerden zeker nieuwe inspiratie voor me. Het was niet compleet nieuw voor me, bewust of onbewust gebruikte ik deze al wel vaker, maar om hier echt bewust mee bezig te zijn en niet perse naar een eindwerk toe te werken was een goede oefening.

Pitch

Afgelopen term voelde als een reis zonder duidelijk einddoel, en daarom ben ik voor mijn pitch ook op een reis gegaan naar nergens. Dus zonder er teveel bij stil te staan de volgende trein pakken en zien waar je uitkomt. Tijdens deze reis heb ik nagedacht over de afgelopen periode en heb ik mijn gedachten opgeschreven en vertaald naar een hopelijk duidelijk verhaal.

Tijdens zo'n reis naar nergens kom je op plekken waar je misschien wel nooit eerder bent geweest en normaal niet meteen naar toe zou gaan. Zo werkte het eigenlijk ook met de methodieken van afgelopen periode. Zonder die methodieken zou ik waarschijnlijk niet met afval zijn gaan werken, wat een nieuw materiaal voor mij was. Ik wist niet waar ik uiteindelijk zou eindigen en of ik wel een einde zou hebben, maar dit heb ik uiteindelijk los kunnen laten. Daarom zou ik misschien wel als conclusie willen trekken dat een reis zonder einddoel niet erg is, je doet onderweg namelijk nieuwe ontdekkingen op.

bottom of page